Koehorst
De Echte Bakker

Niet zomaar een bakker

Niet elke bakker kan zich zo maar Echte Bakker noemen. Om Echte Bakker te worden, heb je een flinke dosis passie voor het vak nodig en we moeten aan strenge eisen voldoen. Daarom zijn we ontzettend trots dat we dit logo aan onze bakkerij mogen verbinden.

Wij zijn bewezen kwaliteitsbakker

De producten die wij in onze bakkerij volgens eigen recept maken, worden het hele jaar door beoordeeld door het Nederlands Bakkerij Centrum. Hierbij wordt een strenge kwaliteitsnorm gehanteerd. Wordt de norm niet gehaald, dan mogen we het logo niet meer dragen.

Wij hebben oog voor u!

In onze winkel(s) letten we op alle details. Goede hygiëne en klantvriendelijkheid staan bij ons op nummer één. Boodschappen doen moet een beleving zijn, zodat u als tevreden klant weer naar huis gaat.

Wij worden elke dag nog beter!

De drang om de lat elke dag hoger te leggen, dat kenmerkt ons als Echte Bakker. Samen met onze collega’s blijven we in gesprek over het vak en leren we van elkaar. Zo kunnen we ons blijven onderscheiden en u de lekkerste producten bieden.  

Terug naar de basis

Bakker Koehorst gaat terug naar de basis

De familie Evers verbouwde in 2016 onbespoten rogge en gerst aan de Hedeveldsweg. Bakker Jan Koehorst was van plan de rogge te gebruiken om roggebrood van te maken.
“We willen met onze bakkerij steeds meer naar de basis. Zonder kunstmatige toevoegingen toch een heel lekker brood bakken”, vertelt Jan. “Vroeger was alles roggebrood, waarbij rogge gebruikt werd die hier van het land komt. Daar willen we naartoe en daarom wilden we in januari 2017 brood gaan bakken met onbespoten Borns rogge.”

Proces
Voor het zover is, gaat er heel wat aan vooraf. De rogge is gekeurd en van het van het land gehaald. Daarna moest de rogge een aantal weken drogen waarna het is schoongemaakt. Vervolgens is het graan gemalen in de windmolen van Markelo en kon het proefbakken beginnen. Maar daar ging het helaas mis, de rogge leek zo goed maar de smaak voldeed niet aan onze wensen. Vandaar dat we deze bio-rogge niet gaan gebruiken voor producten voor onze klanten.
Jan vertelt: “Ik weet precies waar onze producten vandaan komen en wanneer ze geoogst zijn. Tachtig procent van onze tarwe komt bijvoorbeeld van Nederlandse bodem. Maar we wilden nu een stapje verder gaan en een deel van Bornse bodem halen. Het was de bedoeling van de rogge niet alleen roggebrood maken, maar meerdere soorten speciale broden.”

Vier weken later dan gepland werd de rogge op 15 augustus geoogst. Oorzaak is het natte weer in juli en augustus. Er is ongeveer 4500 kilo rogge van het land gehaald, 2000 kilo wilde Jan Koehorst gaan gebruiken. De rest gaat naar een biologische boer in de Lutte.
Inmiddels is de rogge getest in een laboratorium. Hier bleek dat het zetmeelgehalte te hoog is door de late oogst. De receptuur van het te bakken brood zal moeten worden aangepast anders zou het brood nooit gaar worden. Er zal ook meel gebruikt gaan worden uit de polder. Allemaal Nederlandse rogge dus. De rogge uit Hertme is biologisch, er groeien bloemen en kruiden tussen de rogge. Dat geeft een bepaald karakter aan het graan. Doordat het zetmeelgehalte hoog is, is de rogge zoeter door de omzetting van zetmeel in suiker.

Geen toevoegingen
Jan heeft dit nog niet eerder gedaan. Hij heeft er kennis genoeg van, maar dit is de eerste keer dat hij zelf op deze manier zijn grondstoffen binnenhaalt. “Voor ons ambacht is het ontzettend belangrijk dat we ons specialiseren ten opzichte van de supermarkt. Dat verschil moet echt aantoonbaar zijn. Ook vinden we dat er zo weinig mogelijk aan een product moet worden toegevoegd, dat doen we dus nagenoeg ook niet. Er zijn allerlei toevoegingen om voedsel langer houdbaar te maken, om een mooie kleur te creëren of een fijnere structuur. De meeste mensen hebben hierdoor een totaal verkeerd beeld van hoe voedsel moet zijn. En door dit proces nu zelf te doorlopen en te laten zien, weten mensen hoe het in de basis gaat.”

Familie Evers
Achter hun huis in Hertme heeft de familie Evers een stuk land waar ze dit jaar gerst en rogge verbouwen. De gerst gaat naar de biologische melkveehouderij van Jos Elderink in De Lutte. Van de rogge gaat tweeduizend kilo naar Jan Koehorst, daar kan hij vijf- tot zesduizend broden van bakken.
“De rogge en gerst zijn onbespoten. De onbespoten zaadjes worden ingezaaid door Gerard Bulter, een zaadhandelaar uit De Lutte”, vertelt Annemarie Evers. “Daarna gaan wij het ook niet meer bespuiten, waardoor er allerlei kruid tussen de rogge en gerst groeien. Het is geen onkruid, er komt op wat er tussen hoort. Straks met het oogsten wordt het gescheiden.”
De familie Evers en Jan Koehorst zijn erg blij met deze samenwerking. Jan: “Zij kunnen onbespoten rogge verbouwen en genieten van het prachtige uitzicht dat de rogge biedt. En ik kan er heerlijke, speciale broden van maken.”

 

Malen in Markelo

Begin december is de rogge gemalen in de windmolen "Buursink" in Markelo.

In januari is Jan druk geweest met proefbakken. Helaas voldeed het brood, gebakken van dit meel,  wat smaak betreft niet aan onze verwachtingen. Daarom gaan we er niet mee door en lanceren we binnenkort  een heel mooi broodje dat wel voldoet aan onze kwaliteiteisen.

CleverCard

U kunt bij ons sparen met de CleverCard®! U spaart met de CleverCard® bij verschillende winkels en bedrijven in Borne voor contante korting op hun producten en diensten. Gespaarde punten zijn kosteloos en direct inwisselbaar. Dus; u hebt nog maar 1 pasje nodig die u bij de meeste ondernemers in Borne kunt gebruiken. Bijvoorbeeld, u ontvangt punten bij uw slager, dan kunt u deze ook inwisselen bij uw bakker en andersom. Voor iedere euro die u besteedt, spaart u 1 punt. 

In de winkel, of op deze website bij aanbiedingen, is zichtbaar welke produkten u kunt sparen voor uw cleverpunten.

Meer weten over de Clevercard® of uw saldo checken?  www.clevercard.nl

Wanneer u jarig bent, kunt u bij alle deelnemers superleuke cadeaus ophalen. Let op! ID + CleverCard® bij de hand. Bent u op zondag of maandag jarig? Dan mag u alleen op de dinsdag na uw verjaardag langskomen.

Kijk voor de meest actuele cadeaus op www.clevercard.nl

 

NIEUW:
De CleverCadeauCard®

http://koehorst.echtebakker.nl/l/library/download/wcM0URqftL_a_FklYou3grlQ6mG3By7gpc/cadeaukaart.jpg?width=180&height=128&ext=.jpg

U kunt bij de deelnemende winkeliers een CleverCadeauCard® laten opwaarderen met een bedrag naar keuze.
Deze kaart blijft altijd geldig en kunt u in etappes besteden.

 

Achter de schermen

Een kijkje achter de schermen bij Echte Bakker Koehorst

Koehorst, De Echte Bakker

Aanslagsweg 16
7622LD Borne
0742661427
maandag 07:00 - 18:00
dinsdag 07:00 - 18:00
woensdag 07:00 - 18:00
donderdag 07:00 - 18:00
vrijdag 07:00 - 19:30
zaterdag 07:00 - 16:00
zondag 08:00 - 11:00

Koehorst, De Echte Bakker

Grotestraat 237a
7622GJ Borne
0742664158
maandag 08:00 - 13:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:00 - 16:00
zondag Gesloten