Koehorst
De Echte Bakker

Bestellen bij Koehorst

Bestellen:

Achter de schermen zijn we druk bezig om bestellen van onze producten via deze website, op een makkelijke manier, mogelijk te maken.

Natuurlijk kunt u wel uw bestellingen telefonisch doorgeven:

074-2661427 Aanslagsweg

            074-2664158 Grotestraat            

Onze Bornse Maatjes van deze zomer

Jan Koehorst naar Kenia

Hij gaat er niet heen om vakantie te vieren. Bakker Jan Koehorst uit Borne gaat het druk krijgen als hij zondag 10 juni in het vliegtuig naar Kenia stapt. Gedurende twee weken brengt hij zijn kennis over aan collega-bakkers in de stad Mombassa.

Jan nam zelf contact op met de Stichting Pum. "Dat is een organisatie die in Afrika, Azië en Zuid Amerika actief is. In diverse branches zijn vrijwilligers actief, die worden ingezet om vakgenoten te helpen. Ik dus als bakker, maar het kan bijvoorbeeld ook als ict-er of iets anders", legt Jan uit.

Hij is nog nooit in Kenia geweest en heeft ook geen idee wat hij er aan zal treffen. "Ik vlieg op Nairobi, de hoofdstad, en van daaruit ga ik naar Mombassa. Daar word ik vervolgens opgehaald en begint het avontuur. Ik heb al wel veel mail-contact met de mensen daar gehad, dus helemaal blanco ben ik nou ook weer niet."

Kenia is bepaald geen broodland, zoals Nederland dat is. "Maar het is al wel meer dan bijvoorbeeld dertig jaar geleden. En de omstandigheden zijn daar natuurlijk ook heel anders. De machines die wij hier in de bakkerij hebben, die zijn daar niet. Maar dat maakt de uitdaging alleen maar groter."

Jan neemt een koffer vol grondstoffen en hulpmiddelen mee. "Daar zal ik nog wel iets over te leggen hebben bij de douane, denk ik", lacht hij, terwijl hij wijst naar een paar zakken meel, speciale deegmessen en twee kleine weegschalen. Materialen die veel doen denken aan de wereld van de cocaïne.

Jan Koehorst hoopt iets van de Keniase broodcultuur mee te nemen naar Nederland. "Het zou wel leuk zijn als ik binnenkort een broodje Mombassa in de etalage kan leggen. Klinkt in ieder geval lekker exotisch."

Wij houden u op de hoogte van deze bijzondere reis.

Jan's eerste verslag uit Kenia

De eerste PUM opdracht

Dag 1  11 juni 2018

Na een goede vlucht en een snelle overstap in Nairobi kwam ik ‘s ochtends om 9 uur aan in Mombassa. Ik wist totaal niet wat ik er van moest verwachten en maakte me druk om allerlei dingen die niet nodig waren. Geen uitgebreide check van mijn koffer die vol zat met glutenvrije bloem. Mijn chauffeur stond keurig netjes op mij te wachten. Hij sprak goed Engels en tot aan het hotel hebben we zitten kletsen. Hij wilde alles over Nederland weten en ik over Kenia. Ook hebben we het al over de bakkerij gehad. Hij bracht me keurig netjes naar het hotel en na het inchecken kon ik even bijkomen van de reis. Na 10 min kwam zijn zus om zich even voor te stellen daarna afgesproken dat haar broer mij om 2 uur weer zou ophalen dit werd uiteindelijk 3 uur, mijn eerste ervaring met de Afrikaanse tijdsverschillen.

Om 3 uur zijn we naar de bakkerij gegaan om samen met zijn zus (de directrice) de bakkerij te bekijken en te overleggen hoe we de komende weken te werk zullen gaan.

De tocht naar de bakkerij was een behoorlijke cultuurshock. Ik dacht dat Mombassa behoorlijk ontwikkeld was en dat is de binnenstad zeker. Maar alles wat daar omheen ligt moet je gezien hebben om het te geloven. De wegen zijn zo slecht dat ze meer op een motorcrossbaan dan op een straat lijken, drempels zo hoog dat je er met de auto overdwars overheen moet (anders blijf je er op hangen) en gaten zo diep dat je eromheen moet om er niet in te verdwijnen. Dan de huizen die zijn gebouwd van golfplaten en platgeslagen benzinevaten. En alles wat van steen is, staat een muur omheen en beveiliging bij de poort.

Dan de bakkerij, het eerste wat me opviel was het aantal mensen 40/50  en de grote hoeveelheden brood en broodjes. Die lagen werkelijk  door de hele bakkerij en overal waar geen brood lag stonden wel broodblikken, zakken meel en andere obstakels. Werkelijk alles en iedereen stond of lag elkaar in de weg. Ik was wel verbaasd over de kwaliteit van het brood, die was zeker niet slecht. Ik zag wel verbeterpunten, maar dan moet er eerst aan andere zaken gewerkt worden.

‘s Morgens vroeg word ik weer opgehaald en ga ik met mister George aan een plan werken. O ja iedereen noemt me mister Jam,  de N kunnen ze niet uit spreken.

Ik ga nu nog even met mijn verslag aan de gang tot een uur of 10 en dan pitten ik ben behoorlijk gaar.

Dag 2

12 juni 2018

Om 7 uur opgestaan en wat gegeten. Het eten is hier niet slecht en ze hebben lekkere koffie. Na het eten even over het strand gelopen want daar zal ik vandaag wel niet weer komen. Wederom verbaas ik me over de hoeveelheid mensen die overal rondlopen in het hotel en aan niets of niemand kun je zien wat ze doen. Er lopen hier alleen al ongeveer 10 man bij het ontbijt het kan zijn dat het nog drukker wordt. Tot nog toe zitten er maar 3 gasten.

Om 8 uur kwam mister ben me ophalen, de man van madame Pauline. Hij is de baas en een bijzonder aardige man. Hij bracht me naar de bakkerij, dit is ongeveer een half uur rijden vanaf het hotel.

In de bakkerij was het wederom een drukte en chaos iets waar ik hopelijk na een paar dagen aan gewend ben. Tot aan de middag heb ik samen met mister George in de productie gelopen om te kijken waar het beter kan. Na deze paar uur weet ik wel waar de fouten zitten en ben ik naar kantoor gegaan boven de bakkerij. Hier werkt een man of tien in 3 kleine ruimtes die kleiner zijn dan de gemiddelde Nederlandse badkamer. Na een uur kwam mister George me ophalen voor de lunch en alhoewel ik aangaf geen honger te hebben omdat ze me al 2 keer wat te eten hadden gebracht stond hij erop dat ik meeging. A hungry man is a angry man zei hij ( ik weet niet of hij het over hemzelf of over mij had). We aten iets in een lokaaltje iets verder op in de straat en de eigenaar kwam er meteen bijzitten en wou alles over Nederland weten. Wel een leuke afwisseling. Na de lunch heb ik al mijn bevindingen op papier gezet en verwerkt in het rapport.

Om 5 uur heb ik me naar het hotel laten brengen waar ik een kleine strandwandeling heb gemaakt daarna een biertje en een uurtje rust.

‘s Avonds gegeten in het hotel en nog even aan het rapport gewerkt en ik kom tot de conclusie dat er nog wel heel wat moet gebeuren. Dit was nog maar 1 locatie. Hier hoop ik over 2 dagen klaar te zijn, waarvan 1 nachtdienst.

 

Dag 3

13 juni 2018

Vanochtend om half 8 opgehaald door mister Ben, een leuk begin van de dag. Hij is net als iedereen altijd vrolijk en we kletsen de hele tijd door. De helft versta ik niet, maar dat is bij de meesten hier zo. Ze praten zo snel en gebroken Engels dat het bijna niet te volgen is. Ik maakte mij zorgen om mijn Engels maar gelukkig begrijpen ze mij prima.

Nadat ik op het kantoor kwam heb ik met mister George de dag door genomen en zijn we naar de productie gegaan om een aantal batches te bakken die volgens mij een verbetering moesten opleveren. Er ging in het hele proces veel mis, eigenlijk ging alleen het deeg maken goed.

Na wat aanpassingen in de receptuur, het opmaken van het brood, het in de blikken leggen, de narijs en het bakprogramma kwam het brood uit de oven. En gelukkig voor mij was het resultaat voor iedereen boven verwachting. Iedereen uit de bakkerij kwam kijken en was nog blijer dan normaal. Vervolgens hebben mister George en ik in de namiddag tot een uur of 6 de dag voor morgen voorbereid. Morgen gaan we de suiker met de helft reduceren in alle broden (ze voegen 6 maal zo veel suiker aan hun brood toe dan bij ons). Ik heb een nieuw recept voor volkorenbrood gemaakt. Ik hoop dat het net zo goed uitpakt als vandaag. Als dat lukt is mijn missie voor mij al geslaagd. Om 7 uur was ik in het hotel het was al donker en ik was goed moe. Om 8 uur wat gegeten daarna nog even aan mijn rapport gewerkt en om 10 uur naar bed.

Dag 4

14 juni 2018

Wederom om 8 uur opgehaald door mister Ben. Onderweg heb ik een filmpje gemaakt om te laten zien hoe groot het verschil is met het hotel waar ik verblijf en de rest van de stad. Nadat ik in de bakkerij madame Pauline heb verteld wat we vandaag gingen doen, ben ik de productieruimte ingegaan om de 2 charges te draaien volgens een door mij aangepast recept. De eerste was wit brood waar we de helft van de suiker aan toe hebben gevoegd. Dit was een van de dingen die ze wilden, minder suiker en meer smaak. De bakkers vonden het maar niets maar werkten toch mee. Vervolgens hebben we volkorenbrood gemaakt volgens mijn aangepaste recept. Dit ging volgens de bakkers helemaal niet lukken. Wat ik wilde was volgens hun niet mogelijk. In mijn recept zat 10 % meer water en minder suiker. Als het als zou lukken dan was het niet te eten zeiden ze. De werkwijze die ze hier doen is totaal anders dan bij ons. Ze werken met heel weinig gist. Dat moet ook want de ovens zijn niet groot genoeg om alles achter elkaar te bakken en met minder gist heb je meer speling (zo slim zijn ze dan weer wel). Dit houdt wel in dat je een narijs van ongeveer 2 uur hebt. Dit gaf mij de gelegenheid om eens de stad in te gaan en bij de concurrenten te kijken. Dit was een hele trip, waarbij ik een beeld kreeg van de hele stad. Erg leuk, je kijkt je de ogen uit. We hebben wat producten gekocht en die getest. Toen we terug kwamen in de bakkerij hebben we onze 2 test- charges afgebakken en gelukkig voor mij pakte dit goed uit. De bakkers waren aangenaam verast. Nadat het afgekoeld was hebben we alles gekeurd en hebben we het iedereen laten proeven. Alles was goed en iedereen blij. Weer een geslaagde dag. Morgen nog een halve dag op deze locatie en morgen middag naar de broodjes afdeling. Hier gaan we tarwebollen en luxe broodjes maken hiervan is de kwaliteit in de hele stad erg slecht. Ik hoop dat ik daar wederom het verschil kan maken. Aan de nodige kennis ontbreekt het hier nog wel.

Het is al weer 10 uur nog even aan het rapport werken en dan naar bed ik ben wel helemaal gaar ‘s avonds.

 

Brood, een goed verhaal

Zondag open

zondag hebben we een speciaal assortiment brood en broodjes

Koehorst, De Echte Bakker

Aanslagsweg 16
7622LD Borne
0742661427
maandag 07:00 - 18:00
dinsdag 07:00 - 18:00
woensdag 07:00 - 18:00
donderdag 07:00 - 18:00
vrijdag 07:00 - 18:00
zaterdag 07:00 - 16:00
zondag 08:00 - 11:00

Koehorst, De Echte Bakker

Grotestraat 237a
7622GJ Borne
0742664158
maandag 08:00 - 13:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 07:00 - 16:00
zondag Gesloten